home [ ro | eng ]

Războaie, comploturi, stăpâni dezbinaţi în lupta pentru putere şi ţărani gata să moară în numele credinţei. Aşa arăta Transilvania sfârşitului de secol XVII, un principat subordonat Porţii Otomane, condus de ungurii de religie calvină dar dominat numeric de românii ortodocşi.

În vrajba generală, un preot luminat reaprinde speranţa.Mai întâi familist convins, apoi soldat, Sava Brancovici ajunge mitropolit al Transilvaniei. Provenind dintr-o familie din Herţegovina, Sava, pe numele său de botez Simion, va marca istoria Transilvaniei.

Este înlăturat de mai multe ori, în funcţie de principii care s-au succedat la putere, dar reuşeşte timp de un sfert de secol să rămână cel mai însemnat conducător al românilor. Cronicile vremii îl compară chiar cu Mihai Viteazul.

În încercarea sa de a rezista presiunilor clericior calvini care vroiau să desfiinţeze cultul ortodox, Sava Brancovici caută ajutor în Rusia. Asta îi va pecetlui soarta. Va fi acuzat de complot împotriva principelui, de moravuri uşoare, va fi judecat și aruncat în temniţă.

E anul 1683. În inima Transilvaniei, distracţia începuse pe la mijlocul lui ianuarie. Conţi şi contese s-au adunat în castelul de la Eciu al baronului Kemeny pentru o vânătoare cum nu s-a mai văzut. Petrecerea n-a ţinut precum în poveşti, trei zile şi trei nopţi ci trei şi apoi alte trei săptămâni. Oaspeţii au gustat dansul ţigăncilor, dar şi beţia vînătorii. Şi au luat-o din nou de la capăt iar şi iar, până când ţigăncile au obosit iar vânatul a pierit. Musafirii vroiau sânge proaspăt. Aşa că baronul trimite să fie adus la castel cel mai mare dintre preoţii români, închis pentru trădare.
E chiar Mitropolitul Transilvaniei. În temniţele sângeroase în care este închis, Sava ştie că stăpânii pământurilor nu au iertare. De la cel mai puternic baron ungur, vine însă vestea ce poate schimba istoria. Sava e chemat în inima Transilvaniei, la un ...botez.

Va fi începutul sau sfârşitul?